OPĆA BOLNICA N. GRADIŠKA: Osim stvaranja boljih kadrovskih, prostornih i drugih uvjeta, u svakodnevnu kliničku praksu uvode se nove tehnologije

3605 0

Autor  Franjo Samardžić

Sa područja bivše Općine Nova Gradiška 39 pacijenata  svaki drugi dan putuje na dijalizu u Slavonski Brod i Požegu. Sada će doći  u bolnicu,  obaviti dijalizu  i vrlo  brzo otići kući.

NOVA GRADIŠKA, 21.  veljače 2018. –  Medicina i zdravstvena zaštita znatno su se promijenili  posljednjih desetljeća pa se liječenje  i njegovi rezultati sve više zasnivaju na visokoj tehnologiji. Raduje zato što se, uz  stvaranje boljih  kadrovskih, prostornih i drugih uvjeta,  u Općoj bolnici Nova Gradiška  u prošloj, a nastavlja se i u  ovoj godini, ulaže u nove tehnologije  koje se uvode u  svakodnevnu kliničku praksu.

O tome što se trenutno  radi  i koji se  kvalitetni pomaci  čine na radost  zdravstvenog osoblja i pacijenata   na današnjoj su konferenciji za novinare  govorili ravnatelj dr. Josip Koldziej, dr. Tajana  Milanović-Robina, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i urolog sr. Alen Urban.

 

IZGRADNJA DIALIZE -Dobili smo suglasnost Ministarstva zdravstva da krenemo u projekt  izgradnje dijalize,  projekt koji  20 godina pokušavamo realizirat. U tijeku je natječaj za izvođenje građevinskih radova na adaptaciji treće etaže Odjela interne.   Sa područja bivše Općine Nova Gradiška 39 pacijenata  svaki drugi dan putuje na dijalizu u Slavonski Brod i Požegu.  Dijaliza  će biti značajan napredak u liječenju pacijenata, a financijski će imati utjecaja   na našu  ustanovu  i cjelokupno zdravstvo jer samo troškovi sanitetskog prijevoza  godišnje iznose oko 300.000 kuna. Dijaliza je najznačajnija je za pacijente koji će doći  u bolnicu,  obaviti dijalizu  i vrlo  brzo otići kući.

OPREMA ZA  BIOPSIJU PROSTATE, APARAT ZA  KOAGULACIJU KRVNIH ŽILA  –    Nabavili smo potrebnu opremu za transrektalnu biopsiju prostate. Ta se  pretraga  radila u Slavonskom Brodu  i u drugim klinikama. Idućeg mjeseca moći će se obavljati i kod nas.  Nabavili smo novi ultrazvuk i  biopsijski pištolj i  svu ostalu opremu vrijednu oko 250.000 kuna.

Nabavili smo novi aparat koji pomaže u    koagulaciji krvnih žila  tijekom operacije.  Trenutno je  jedan od najmodernijih i   vrijedan oko 250.000 kuna.

DNEVNE  NEUROLOŠKE I  PSIHIJATRIJSEKE AMBULANTE -Adaptirali smo bivše internističke ambulante  u starom dijelu bolnice u kojima će biti  dnevne neurološke  i psihijatrijske ambulante.

ENERGETSKA OBNOVA –  Brodsko posavska županija predala je projekte energetske obnove pojedinih dijelova bolnice. Obnovit će se paviljon Internog odjela, Kirurgije, Pedijatrije, zgrada transfuzije, upravna zgrada i kuhinja. Vrijednost izrade projekta iznosi 200.000,00 kuna, a ukupna vrijednost  radova iznosi oko 8 milijuna kuna. Prvu smo ocjenu prošli, očekujemo bodovanje i nadamo se da ćemo biti među projektima koji su prihvatljivi Ministarstvu  regionalnog razvoja i fondova EU.

HITAN BOLNIČKI PRIJEM –   Raspisan je natječaj za izradu projekta objedinjenog hitnog bolničkog prijema, odabran je izvođač radova i  kreće se  s njegovom realizacijom – kazao je ravnatelj dr. Josip Koldziej.

DR. ALEN URBAN: Kompletirana je oprema za biopsiju prostate pa  pacijenti više ne moraju putovati

-Drago mi je da u novogradišku bolnicu uvodimo novu dijagnostičku pretragu, biopsiju prostate. Skupili smo svu potrebnu opremu i unutar mjesec dana započinjemo s ovom pretragom u našoj bolnici koje su do  sada  pacijenti  morali putovati  Slavonski Brod.  Koristi su višestruke. Ne radi se samo o biopsiji prostate, već i o nekim drugim pretragama koje se mogu raditi uz ovaj novi ultrazvučni aparat. Uz nove ultrazvučne vodilice mogu se raditi i perkutane drenaže bubrega, tako da   dosta širimo urološku djelatnost i postupke koje možemo obavljati u našoj bolnici. Moram istaknuti da je učestalost karcinoma prostate kod muškaraca iznimno visoka tako da pacijenata kojima ova pretraga treba definitivno ima – kaže dr. Alen Urban.

Related Post