Proslava Dana očeva u Lazama

781 0

U mnogim zemljama svijeta obilježava se Dan očeva, no datumi u

kojima se slavi ovaj dan razlikuju se od zemlje do zemlje. Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Naime, na tom je području pronađena pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

Proslava Dana očeva u našim krajevima manje je poznata nego li proslava Majčinog dana, no u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“Adžamovci, u područnom odjelu Laze ova proslava postala je već tradicionalna i obilježava se posljednjeg dana školske godine.

 

Četvrti put za redom ove godine učiteljice Jelena Bradašić i Maja Mlađen u suradnji sa svojim učenicima i njihovim roditeljima pripremili su nezaboravne sportske susrete između očeva i njihove djece. U poslijepodnevnim satima 13. lipnja u Lazama naglo je postalo neuobičajeno živo. Roditelji i njihova djeca užurbano su se počeli okupljati ispred škole. Tu su već bili spremni savršeno pokošeni sportski tereni i iscrtane crte za nogometni teren i teren za igru graničara koje su samo roditelji dan prije sredili. Svaka obitelj sa sobom je ponijela namirnice potrebne za savršeni piknik, sokove, kruh, meso za peku, salatu i mnoge slastice. Mama zadužena za pripremu hrane potrudila se da peka bude što slasnija.

Sportsko druženje započelo je tradicionalnim starim slavonskim igrama. Tatama je pripremljeno iznenađenje u obliku igre. Nosili su jaja u žlici, skakali u vreći, potezali uže… U drugom dijelu sportskog druženja igrao se nogometni turnir između očeva i njihovih sinova, a mame su s kćerima igrale graničar. Potom je uslijedila okrepa uz hranu i piće. Dan očeva tradicionalno je začinila urnebesno zanimljiva nogometna utakmica mama protiv tata. Utakmica je to koja nema točno definirano vremensko trajanje, a pravila se kreiraju tijekom igre.

Po završetku utakmice druženje se odužilo dugo u kasnu toplu proljetnu večer. Dječji glasovi veselo su odjekivali selom i učinili još jednu proslavu Dana očeva u Lazama nezaboravnom.

 

Maja Mlađen, učiteljica

Related Post