U Domu kulture otvorena izložba Tomislava Šilipetra

1743 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. veljače 2018. – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „M. A. Relković“ danas je u Domu kulture otvorena izložbe Kadrovi mentalnih slika, akademskog slikara Tomislava Šilipetra iz Zagreba.

Autora izložbe pozdravila je i predstavila je Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „M. A. Relković“, a o svom radu govorio je i autor.

Posebno je pozdravila stariju skupinu djece iz Dječjeg vrtića Nova Gradiška i njihove odgojiteljice Martinu Abijanac i Brankicu Kičić koje sa djecom sudjeluju u ovakvim aktivnostima. Izrazila je zadovoljstvo što su shvatile kako je rano likovno opismenjavanje djece vrlo bitno za njihov daljnji razvoj.

-Tomislav Šilipetar izlaže 28 radova u tehnici akril, koloristički vrlo interesantne, odišu vedrinom i optimizmom. Tematski su to vrlo teška, kompleksna i složena umjetnička djela- kazala je Danijela Juranović.

Ispred Grada Nova Gradiška i Odjela društvenih djelatnosti nazočna je bila Vera Jurić.

Prije otvorenja izložbe održana je likovna radionica s starijom dječjom skupinom iz dječjeg vrtića. Djeca su uživala u radionici.

– Tematika izložbe je pop kultura, od glazbe do filma, kadrovi mentalnih slika kao kadrovi pročišćenog medija kroz dušu umjetnika. Koloristički su vrlo jake s naglaskom na crtež – kazao je Tomislav Šilipetar.

-Ono što kod Šilipetara zatječemo je to da slike pred nama nije nasumično odabralo umjetnikovo unutarnje oko. Unutarnje, jer vanjsko, u što uključujemo veliko područje svega i svačega, ove slike zaobilaze.

Slike su sekvence duhovnog filma. Biografije od razdoblja dječaštva do danas. Zavodljivost različitih namaza boje kojih se rado sjećamo ostavlja nam crtež jasnog ruba, nepotkupljivost riječi i realizma slova.

Deklarativnost ovih slika srodna je onoj koja nas poziva s aktivnih grafita. Onih s ljudskim likom koji su tu da nam ukažu na nešto turobno i nepopravljivo, konstantnu tugu.

Šilipetar ima pak crteže/slike izrazito svijetle, gotovo da su slike vedrine, ali njihova unutarnja os uronjena je u kadrove duhovnog filma tmastog i nepokretnog – napisao je o autoru i njegovom slikarstvu Igor Rončević.

KRATKI ŽIVOTOPIS

Tomislav Šilipetar je rođen u Zagrebu.

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Igora Rončevića, 2014. godine. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost 2013. godine. Od 2015. je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2017. član je i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Slika i stvara većinom u akrilu, a teme variraju od samoće i izoliranosti do same ljudske egzistencije u društvu koje osuđuje. Preferira lazurnost i liniju koje savršeno idu uz cjelokupnu zaokupljenost izlaska iz ‘uboksiranosti’ debelih nanosa akademizma.

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Related Post

Danas je Dan antifašističke borbe

Autor - 22/06/2019 0
U narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanskim odredima borilo…