U STAROJ GRADIŠKI STANJE JE POD KONTROLOM: Sava nije došla ni do zečjih nasipa

3432 0

STARA GRADIŠKA, 22.  ožujka  2018. –  Kako naglašava  načelnik Velimir Paušić stanje u Staroj Gradiški  i na području  cijele općine je pod kontrolom i nema  veće opasnosti od  nabujale Save.  Voda nije došla ni do  izgrađenih zečjih nasipa. Vodostaj  gotovo da stagnira i sutra se očekuje njegovo opadanje. Učenici  područne osnovne škole sutra će vjerojatno u školske klupe. Razlog za   prekid nastave  nije bila opasnost od poplave  već velik broj strojeva  angažiranih  na  učvršćivanju nasipa i izgradnji zečjih nasipa.

U Staroj Gradiški ima  manjih naplavina koje su  uobičajena pojava za vrijeme visokih vodostaja Save. Radi se o zaobalnim vodama i  vodi koja   prolazi kroz kanalizaciju, a u Pivarama   su sanirana dva manja klizišta i čep nasipa.

U Brodsko-posavskoj županiji najzahtjevnija je situacija na području VGI „Šumetlica – Crnac” upravo u općini Stara Gradiška gdje  se moglo očekivati  da će se vodostaj približiti na 10-ak cm do povijesno najvišeg zabilježenog vodostaja 1974. godine.

-Na području općine Stara Gradiška poduzete su i na vrijeme odrađene sve preventivne mjere obrane od poplava. U naseljima Uskoci, Stara Gradiška i Donji Varoš završena je izgradnja zečjih nasipa na dionicama gdje nema nasipa u ukupnoj dužini od 4 km u koje je ugrađeno 30.000 vreća s pijeskom. U naselju Pivare izgrađen je zečji nasip od glinovitog materijala u dužini od 900 m. U naselju Gređani na nasipu prema retenciji Mokro polje izgrađeno je 100 m zečjih nasipa na nižim kotama nasipa, ugrađeno je 500 vreća s pijeskom uz angažman čamaca HGSS-a i Hrvatskih voda za prijevoz vreća. Na vodnim građevinama (nasipima) sanirana su dva manja klizišta te čep nasipa- priopćeno je  iz  Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Dodajmo da su njegov predsjednik Stjepan Bošnjaković i župan  Danijel Marušić posjetili starogradiško područje i uvjerili se  u  angažiranost  službi i ljudi  koji su radili u obrani od poplave.

Općinski načelnik Velimir Paušić zahvaljuje svima koji su u se u Straroj Gradiški angažirali na poslovima obrane od poplave.

-Izražavam zahvalnost na pomoći u ljudstvu i opremi Hrvatskim vodama, Vodoprivredi Nova Gradiška, Hrvatskim šumama, tvrtkama DPO Fagus i Sava Stara Gradiška, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Nova Gradiška, restoranu „Složna Braća“ Novi Varoš i Klarić Commerce Kosovac.
Najveća pohvala ide našem DVD Donji Varoš i svim Starogradiščanima koji su se uključili i pomogli, ali i nadalje danonoćno poduzimaju sve potrebno da se ova situacija prevlada – kaže načelnik Velimir Paušić.

Related Post

Prostorni plan BPŽ

Autor - 13/01/2012 0
Požežani žele brzom cestom kroz Babju i Požešku goru, preko Tisovca i Godinjaka, do autoceste doći za desetak minuta SLAVONSKI…