UDRUGA „DUBOVAC“ BILI BRIG

1454 0

BILI BRIG, 8. listopad 2014. – Prije nekoliko mjeseci, u Bilom Brigu, mjestu novokapelačke općine, osnovana je Udruga „Dubovac“. Ciljevi udruge su kulturološki, običajni (glazbeni, pučki, crkveni), gospodarski,

ruralno-prostorni i turistički. Članovi udruge ih žele, među ostalim, ostvarivati kroz promicanje lokalne, povijesne i kulturne baštine mjesta, kroz organiziranje kulturnih i zabavnih manifestacija, humanitarno djelovanje, poticanje mladih na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici, kroz izdavačku djelatnost itd.

 

Udruga je ime izabrala prema srednjovjekovnom posjedu Dubovac, koji se prostirao oko kilometar i pol sjeverno od današnjeg Bilog Briga. Na prostoru posjeda, već u ranom srednjem vijeku spominje se župna crkva BDM i župa Dubovac. Od tada, do naših dana, na Dubovcu, koji je zbog štovanja Majke Božje kasnije prozvan Gospino polje, vjernici se okupljaju oko milosnog Gospinog kipa. Svake godine od početka svibnja do kraja listopada, ovdje su nedjeljne svete mise, a slavi ih domaći, vrbovački župnik, Stjepan Bakarić. Vjernici znaju u manjim skupinama ovdje dolaziti i zimi te u korizmi.

 

Bilobriška udruga „Dubovac“, iako vrlo mlada po stažu, već je organizirala nekoliko akcija na Gospinom polju: porušili su suhe čemprese, očistili nadstrešnicu stare kapele, sanirali dotrajale klupe, obojali nove, uredili prostor nove kapele i okoliš. Tako žele i nastaviti. Na čelu udruge su mladi ljudi iz Bilog Briga: predsjednik, Zlatko Potočki, podpredsjednik Antun Ivanišević, a tajnica, Marija Đikić. Drugi članovi također su mladi. Kroz aktivnosti žele sačuvati prošlost i tradiciju mjesta, unaprijediti življenje i potaknuti mještane, poglavito mlade, na nove akcije.

 

Višnja Mikić

 

Related Post

UDRUGA “POZITIVA”

Autor - 21/10/2012 0
U četvrtak 18. listopada 2012. u organizaciji Udruge “Pozitiva” i u suradnji s Elektrotehničkom i ekonomskom školom Nova Gradiška u…