Uspješne jubilarne 20. Poljoprivredno poduzetničke ideje

1662 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA -Tradicionalna savjetodavno-izložbena manifestacija namijenjena OPG-ima, obrtima, poduzetnicima, udrugama, koje se bave proizvodnjama ili uslugama vezanima uz poljoprivredu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, održana je 19. i 20. siječnja, 20-u godinu za redom i 15. u Novoj Gradiški. Organizatori su bili Brodsko-posavska županija-upravni odjel za poljoprivredu, Grad NG, LAG Zapadna Slavonija i Turističke zajednice BPŽ i Grada Nova Gradiška, a suorganizatori Savjetodavna služba, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatsko šumarsko društvo- Podružnica NG, Udruženje obrtnika grada NG, srednje škole, Županijska gospodarska komora Slavonski Brod i CTR-Razvojna agencija BPŽ, koja je ujedno obilježila i 25 godina ustroja i uspješnoga djelovanja.

Od samoga početka cilj manifestacije je ponajprije educirati poljoprivrednike o najnovijim tehnološkim dostignućima u proizvodnji i prilikama koje pružaju EU fondovi namijenjeni poljoprivrednom i ruralnom razvoju, a poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti da na izložbenom prostoru pokažu svoje proizvode i sve ono što mogu ponuditi tržištu.

Svečanosti otvorenja bili su nazočni Dunja Magaš, državna tajnica u ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprvrede; Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova; Ivan Ciprian, pomoćnik ministrice graditeljstva, saborski zastupnik Davor Vlaović, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, dožupan za gospodarstvo Stjepan Bošnjaković, Željko Burazović, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu BPŽ i jedan od glavnih aktera organizacije ove manifestacije, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, njegova zamjenica Ivana Trupina, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija Marijana Vidić-Poletto, Ružica Vidaković, direktorica Turističkog ureda TZ BPŽ, Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška, predsjednik Udruženja obrtnika grada NG Tomislav Šimić, predstavnici županijskih i gradskih institucija te lokalne i regionalne samouprave, kao i poljoprivrednici i izlagači kojih je ove godine bilo 51.

O značenju ove izložbeno-edukativne manifestacije govorili su gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

-Da bi Slavonac bio bogat trebamo naći načina da promoviramo sve ono što proizvodi. Ovo nije samo tradicija. Slavimo jubilej 20. godina, što doista nije mala stvar. Zbog toga treba nastaviti ovu tradiciju, održavati ovu manifestaciju u Novoj Gradiški, jer zaista ovo je jedan od načina da pomognemo onima koji rade, koji se bude ujutro u 5 ili 6 sati i koji liježu navečer uvijek s mislima na posao…kakvih će oborina biti ili neće…To su ljudi koji su male pčelice u našoj zajednici, kojima treba pomoći, a mi smo tu da to i napravimo, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Grgić.

Obraćajući se okupljenima na otvorenju 20. PP ideja župan je istaknuo kako mu je čast biti sa svim sudionicima i ove godine te izrazio zadovoljstvo što se 15. godinu za redom održavaju u Novoj Gradiški. – Pored toga što je ovo izložbena manifestacija, ona je i savjetodavna. Drago mi je da će se kroz predavanja vidjeti koji su novi dosezi u poljoprivrednoj struci. Naravno, ova manifestacija ima i turističko značenje, jer mi promoviramo i naše OPG i poljoprivredne proizvođače, naše proizvode i našu turističku djelatnost. Ovom prigodom bih ipak rekao da mi se, kao čovjeku koji je po struci veterinar, a mi veterinari, kako bi se reklo, narodni smo ljudi, više mi se sviđa ova koncepcija da je otvorenje ovdje u Društvenom domu, da smo svi zajedno i na neki način blizu jedni drugima. Prve PP ideje su organizirane u teškim vremenima, ali i sada su teška vremena, možda samo na drugačiji način. Ali vjerujem da je začetniku manifestacije i njezina održavanja u NG, Vladimiru Plavcu sada veliko srce. Neka vas sve dragi Bog čuva, a ja vjerujem da ćemo prebroditi ova teška vremena i da će poljoprivrednicima biti bolje-rekao je, među ostalim, župan Danijel Marušić. Zahvalio se i članovima HKUU “Trenk”, koji, kako je istaknuo, već 10 godina nastupaju na otvorenju manifestacije i sve zabave, kako pjesmom i plesom, tako i zanimljivim i duhovitim pučkim predstavama.

Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, otvorila je u Društvenom domu jubilarne, dvadesete po redu Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2018.” i tom prigodom, među ostalim i rekla kako joj je izuzetna čast biti dijelom ove tradicionalne manifestacije te naglasila:

-Ovo je jedan od već davno prepoznatih sajmova na ovome području, a i šire. Osim što okuplja domaće poljoprivrednike, proizvođače, stručnjake i znanstvenike, ovdje imamo sve ono što bi moglo doprinijeti razvitku gospodarstva RH. Iznimno me veseli što ova manifestacija, koja je spoj sajamskih, izložbenih, edukativnih, stručnih i poljoprivrednih sadržaja, okuplja sudionike, ne samo iz grada i županije, nego i iz ostalih dijelova RH. Na taj način upoznajemo raznovrsnu ponudu naših proizvođača. Iskoristite ovu jedinstvenu priliku za druženje i razmjenu iskustava kako biste saznali sve o provedbi projekta ruralnoga razvoja. Iskoristit ću priliku da svim organizatorima čestitam i zahvalim na uloženom trudu i uvijek izvrsnoj organizaciji. A veliki broj izlagača dokaz je da je ovo usitinu korisno-naglasila je, među ostalim, Dunja Magaš.

Prikazan je i kratki film „20 godina Poljoprivredno-poduzetničkih ideja“. Početaka ove hvalevrijedne manifestacije prisjetio se Vladimir Plavac, koji je prije 20 godina, kao Brodsko-posavski dožupan, inicirao da se ona održava u Novoj Gradiški. Zahvalio je svima koji su u proteklih 20 godina dali svoj doprinos da se unaprijedi i održi kontinuitet.

-Sretan sam što su moju ideju prihvatili moji tadašnji suradnici Željko Burazović, Marica Markusi sa svojim suradnicima u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi, sadašnji dožupan Stjepan Bošnjaković i svi ostali koji su učinili da ova naša manifestacija bude poticaj izlagačima. Zato sam sretan i ponosan. Nadam se da će se mlađi nastaviti boriti i u narednim godinama ulagati napore da se unaprijedi i održi te da slavimo i zlatni jubilej Poljoprivredno-poduzetničkih ideja. Zahvaljujem se još jednom svima koji su u proteklih 20 godina ulagali napore da ova manifestacija bude od sveopće koristi – istaknuo je Vladimir Plavac.

Uz mogućnost upoznavanja s ponudom i proizvodima brojnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske, najsuvremenijim poljoprivrednim strojevima i opremom, kao i nizom noviteta iz struke i ovogodišnje Poljoprivredno-poduzetničke ideje ponudile su priliku za dvodnevnom edukacijom, potrebnom suvremenim poljoprivrednicima zbog koje nerijetko još uvijek nismo dovoljno konkurentni na europskim i svjetskim tržištima, a u fokusu je bio Program ruralnog razvoja RH 2014-2020.

Drugi dan Poljoprivredno poduzetničkih ideja

Prostor Društvenoga doma u kojemu je izlagao ove godine 51 izlagač, posjetio je dosta veliki broj zainteresiranih sugrađana, a to navodi na zaključak kako ipak prepoznajemo i vrijednost domaćih proizvoda, ali i poštujemo one koji se svakodnevno trude, unatoč brojnim teškoćama, proizvoditi i živjeti od svoga rada.

Drugi dan sajma tradicionalno je bio posvećen pčelarima i pčelarskoj proizvodnji. Tako je u novogradiškom Domu kulture održano nekoliko stručnih predavanja namijenjenih pčelarima:“Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela”, “Patvornje pčelinjeg voska” i “Medonosno bilje”, a predavači su bili dr. med.vet. Zlatko Tomljanović iz Savjetodavne službe, dr. sc.Lidija Svećnjak i prof. dr. sc. Dragan Bubalo, oboje s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

S obzirom da su ovogodišnje Poljoprivredno-poduzetničke ideje održane i uoči blagdana sv. Vinka, organizatori su se pobrinuli da jedna od glavnih tema bude vezana za vinogradare i vino, a svakako je svima u slast bio i vinski gulaš. Bilo je lijepo zajedno vidjeti vinogradare i voćare naših Udruga iz Cernika, Starog Petrovog Sela i Nove Gradiške, čiji su štandovi bili jedni od najposjećenijih. “Vinobus” u organizaciji Radio Slavonije posjetio je i PP ideje, a članovi Muške pjevačke skupine “Starotopoljani” svojim su nastupom donijeli i slavljeničku atmosferu. Goste i posjetitelje su pozdravili Davor Vlaović, saborski zastupnik i Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

-Poljoprivredno-poduzetničke ideje jedinstvena je savjetodavno-izložbeno manifestacija koja se već dugi niz godina održava u Novoj Gradiški. Ideja vodilja njezinih organizatora je na jednom mjestu okupiti poljoprivrednike, proizvođače, stručnjake i znanstvenike kako bi zajedničkim naporima utjecali na oporavak i razvoj poljoprivrede na našem području. Zbog spoja sajamskih i edukativnih, izložbenih i stručnih, turističkih i poljoprivrednih sadržaja, Poljoprivredno–poduzetničke ideje postale su respektabilna manifestacija koju prepoznaju i izvan granica regije- naglasio je, među ostalim, Željko Burazović.

Jedan od sadržaja drugoga dana PP ideja bila je i prezentacija izrade tradicijskih djevojačkih frizura u organizaciji Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” NG i ceha frizera novogradiškog Udruženja obrtnika.

Svakao treba istaknuti kako su ovogodišnje Poljoprivredno-poduzetničke ideje oplemenjene i nastupom naših Društava koja čuvaju baštinjenu kulturnu ostavštinu naših starih. Uz HKUU “Trenk” u bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su i Folklorni ansambl mladih NG, Udruga matice hrvatskih umirovljenika NG, kao i Kulturno umjetnička udruga Cernik i KUD Drežnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

U OPRISAVCIMA POGINUO MUŠKARAC

Autor - 09/05/2017 0
SLAVONSKI BROD – Operativni centar Policijske uprave brodsko-posavske sinoć je oko 20,58 sati zaprimio dojavu da je u mjestu Divoševci,…