Vijesti iz povijesti (2)

1274 0

6. srpanj 2011. – Danas ćemo se vratiti u povijest

sporta Nove Gradiške pola stoljeća unatrag. Točnije u 1960. godinu i prisjetiti se događaja te godine.

U Novoj Gradiški početkom 1960. godine održan je tečaj za prednjake 3. razreda kojeg je organizirao DTO Partizan i Savez sportskih organizacija. Tečaj je vodio poznati poznati gimnastički stručnjak Popovčak iz Zagreba.

Početkom ožujka održana je Škola košarke koju je vodio nekadašji košarkaški reprezentativac Demšar. Tečaj su polazili svi nastavnici tzk, ali i učenici osnovnih škola i novogradiške Gimnazije. Trajao je 14 dana, a bilo je nazočno oko 100 polaznika.

U Novoj Gradiški je osnovan Odbojkaški podsavez koji je te 1960. godine imao 40 klubova u gradu, vojsci, školama i radnim organizacijama. Pošto je bio problem sa sucima održan je i tečaj za suce na kojem je sudjelovalo 20 kandidata, ali je svega 8 položilo ispite.

Prvi put u povijesti grada izvršen je izbor za Sportaša godine. U anketi 20 istaknutih sportskih djelatnika Nove Gradiške za najbolje sportaše u 1959. godini proglašen je boksač Borca Antun Rukavina, aktualni prvak Hrvatske i drugi boksač Jugoslavije. Druga je bila golgeter Slavonke Zdenka Šimić, treći Branko Matijašević (rukomet), 4. Josip Mureta (kuglanje), 5. Đuro Rosić (nogomet), 6. Boža Kovjanić (rukomet), 7. Anto Dragić (gimnastika), 8. Franjo Belar (biciklizam), 9. Jelica Cindrić (gimnastika), 10. Mika Pintarić (streljaštvo).

Boks je tih godina bio vrlo popularan u gradu. Dvorana Doma kulture uvijek je bila rasprodana, osobito kada su na rasporedu momčadski mečevi Hrvatske boksačke lige. Za vrijeme proljetnih i ljetnih dana mečevi su se održavali u večernjim satima pred prepunim rukometnim stadionom, gdje je redovno bilo najmanje tisuću gledatelja.

Kuglači Sloge postali su pobjednici momčadskog prvenstva Podsaveza Nova Gradiška. Time su prekinuli višegodišnju tradiciju jer je redovno prvak bio najstariji klub Zanatlija. Za Slogu su igrali mladi igrači i to je odlučilo.

Rekordnu pobjedu postigli su nogometaši novogradiške Sloge u proljeće 1960. godine protiv momčadi Sloge iz Novoselca, tada jakog zonaša. Novogradiščani su pobijedili s velikih 10:1 (5:0), što je bio senzacionalan rezultat. Za Slogu su tada igrali pod vodstvom trenera Cvjetka Sjeverca: Šebalj, Klaić, Kovarbašić, Šajnović, Furda, Čaić, Lulić, Rosić, Bešlić, Orešković, Rubin, Vladetić.

Majski kriterij tradicionalno je natjecanje novogradiških biciklista koji se održavao oko gradskog parka. Sudjelovali su pioniri, omladinci, seniori i kontraši. Za ta natjecanja vladalo je ogromno zanimanje, pa je i ove godine u gledalištu bilo načičkano blizu 3 tisuće gledatelja. Najveća borba vodila se između braće Zvonka i Franje Belara.

Početkom srpnja 1960. godine nogometaši Nove Gradiške tražili su vlastiti podsavez. Tada su u gradu postojali Rukometni, Kuglački i Odbojkaški podsavez. Do tada je godinu dana djelovao Nogometni centar Nova Gradiška koji je bio pod ingerencijom Nogometnog podsaveza Slavonski Brod. Pošto se broj klubova znatno povećao inicijativom tajnika Centra Josipa Bencetića Novogradiščani su tražili, ali nisu dugo godina dobili, Nogometni podsavez. To se ostvarilo nakon velike borbe tek 1961. godine.

Rukometaši Mladosti postali su prvaci Rukometnog podsaveza Nova Gradiška za 1960. godinu uz sjajnu bilancu. Izborili su svih 12 pobjeda i postigli u 12 utakmica čak 309 golova, a primili 99. Taj uspjeh postigli su: braća Matijašević, Duđinski, Smolić, Dozet, Pevec, Gajić, Mudrić, Derežanin, Gazda i Krajačić.

Kuglački klub Sloga osnovao je u jesen 1960. godine prvu žensku kuglačku ekipu u Novoj Gradiški. Pošto su cijelu godinu i prije osnivanja uspješno trenirale postižu zapažene rezultate.

 

Na slici: darovita momčad Sloge pobijedila je zonaša iz Novoselca sa ogromnih 10:1.

Related Post