XX. HOD FRANJEVAČKE MLADEŽI

945 0

Stotinjak članova Franjevačke mladeži Osječkog područnog bratstva krenulo je 25. srpnja na svoj XX. Hod. Mladi hodočasnici proći će ovih dana Slavonijom od Požege do Donjih Andrijevaca, a potom nastaviti put prema Asizu gdje će proslaviti Gospu od Anđela. Drugog dana Hoda, 26. srpnja hodočasnici su se zaustavili u svetištu Gospe od Suza u Pleternici gdje je svečano euharistijsko slavlje s njima slavio požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s domaćim župnikom i rektorom Svetišta Antunom Ćorkovićem, Robertom Ćibarićem, duhovnim asistentom Osječkog područnog bratstva Frame, Grgurom Blaževićem, Mariom Zubakom, Danijelom Tigandžaninom, Josipom Homjakom i Borisom Divkovićem.

 

U pozdravu biskup je mladima rekao: „Svojim Hodom ovih dana krenuli ste na duhovni put kojim je prešao i sv. Franjo i na kojem je pronašao sebe u dimenzijama Isusa Krista. Vidim ovaj vaš Hod povezan s onim u Rio de Janeiru gdje se papa Franjo s mnoštvom mladih iz cijeloga svijeta zaustavio pred Isusom Kristom koji po prikazu tamošnjeg njegova kipa raširenih ruku želi mladima posvjedočiti kako su u njem ostvarene sve njihove čežnje i kako je on pravi odgovor za smisao života koji traže“, te ih pozvao na molitvu da po njima Hrvatska bude osjetljiva za Božju istinu o čovjeku.

U homiliji biskup je pojasnio kako smo svakodnevno sudionici nekog grča u nastojanju da gospodarskim putem poboljšamo svoje stanje i osiguramo budućnost napose mladim naraštajima. Dodao je da je slično bilo i u vrijeme sv. Franje, ali da se on u određenom trenutku svoga života obratio, odbacio suvremena društvena prosuđivanja čovjeka i njegova dostojanstva isključivo izvanjskim putem, započeo mjerilima srca ozbiljno osluškivati Isusovu istinu, sav joj se predao i postao dionikom onog dostojanstva i veličine čovjeka kojeg u nama može ostvariti Isus Krist svojom ljubavlju kojom je pobijedio smrt. Potaknut riječima pape Franje mladima biskup je rekao kako se nikada nitko nije izgubio tko je u Isusu tražio istinu o sebi i nastojao ostvarivati svoje postojanje na njegovu mjeru te je naglasio potrebu dopustiti Isusu da uđe u naše živote. Podsjetio je mlade da se nalaze na temeljima srušene pleterničke crkve na kojima su se više od pedeset godina okupljali vjernici, po vrućinama i hladnoći, kako bi slavili svetu misu i iskazivali odanost Gospi od suza te kroz svoju žrtvu gradili duhovni dom gdje je kao i u Voćinu pobijedio Bog. Dodao je kako i ova razorena crkva svjedoči da nema ni jedne ruševine na kojoj Duh ne bi mogao pobijediti, te da čovjek unatoč svemu najtežem što mu se može dogoditi, nije izgubljen dok u njemu prebiva Isusov Duh. „Dragi framaši! Vi niste krenuli na ovaj Hod da biste nešto lagano i lagodno činili, nego da biste se kroz žrtvu oslobodili te vašim duhom ne vlada sebičnost, da raspoložite srce za Boga i provjerite koja je istina u Isusovoj žrtvi za čovjeka na križu. Upravo to je ostvario sv. Franjo kad je odbacio živjeti svjetovnim životom i iskusio pravu radost“ rekao je biskup i pojasnio u čemu je prava radost citirajući tekst Jakovljeve poslanice: „Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću“. „Vi znadete da ne možete pronaći pravu radost u onome što je izvan vas, već po onome što je u vama. Kad se kroz kušnju, nevolju i trpljenje vaše srce dublje i snažnije ispuni Bogom, tada postajete velika hrvatska šansa da se ostvari ono što može Isusova ljubav s križa, a što – vjerujem – iskreno želite ovim svojim Hodom“, zaključio je biskup.

Na kraju euharistijskog slavlja biskupa i hodočasnike pozdravio je rektor Svetišta Antun Čorković a potom je fra Robert Ćibarić, duhovni asistenta Osječkog područnog bratstva, zahvalio biskupu što im je iskazao pažnju predvodeći svetu misu i razlažući Božju Riječ te mu je u ime frama.

Related Post

PONIŠTENJE CRKVENOG BRAKA

Autor - 24/03/2014 0
POŽEGA, 24. ožujak 2014. – U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević održao je 22. ožujka radni sastanak s…