AUTO KLUB NOVA GRADIŠKA: Nova pravila za vlasnike vozila od 1. siječnja 2018. godine

3321 0

Autor Ivanka Herceg, FOTO Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA – S prvim danom Nove godine na snagu stupa novi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila, a, na sreću, u korist vlasnika vozila.

Novina je da od 1. siječnja 2018. godine sve poslove vezane za registraciju vozila obavljaju djelatnici u Stanicama za tehnički pregled vozila tako da će to svakako dovesti do smanjenja troškova, ali i uštedu vremena. Dakle, nema više trčanja od Stanice za tehnički pregled vozila do Policijskih postaja, općine.

U povodu primjene novog Pravilnika u koji su implementirane direktive EU u novogradiškom je Auto klubu 29. prosinca održana tiskovna konferencija na kojoj je s najvažnijim novinama upoznala Sanja Markolović, voditeljica članstva Auto kluba NG.

-Vozila se registriraju na vlasnika vozila uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice, a ako to čini druga osoba svakako mora biti i punomoć ovjerena od javnog bilježnika. Ako je vlasnik vozila fizička osoba obrtnik, u prometnu se dozvolu upisuje OIB vlasnika obrta i matični broj obrta.

Ako je vlasnik vozila nositelj OPG-a u prometnu se dozvolu upisuje njegov OIB i matični broj nositelja OPG-a. Vozilo se registrira na vlasnika vozila koji ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište u RH. Registraciju vozila obavljaju stanice za tehnički pregled vozila ovlaštene zakonom kojim se uređuje sigurnost prometa na cestama, a prema registracijskom području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište.

NOVOST je da vlasnik s adresom npr. U Zagrebu može kupiti automobil u NG i zatražiti da mu se naruče tablice ZG oznake. Sve registracijske postupke od 1.1. 2018. obavljaju STP uključujući i prvu registraciju vozila, zamjenu prometne dozvole, registarskih pločica, odjavu, izdavanje pokusnih i izvoznih pločica i označavanje lakih prikolica. Registracija vozila može se obaviti u bilo kojoj STP , ali u slučaju izdavanja novih registarskih pločica, vlasnik i STP podnosi pisani zahtjev za obavljanje registracije nakon čega će STP u roku od najviše 30 dana pozvati vlasnika da se obavi registracija vozila.STP će registrirati vozilo ako vlasnik priloži : dokaz o vlasništvu vozila (osobna, putovnica ili punomoć ovjerena od javnog bilježnika), dokaz o plaćenim propisanim obvezama, dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila,dokaz o identitetu, a za vozilo PRAVNIH OSOBA i OVLAŠTENJE za registraciju vozila. Od 1. siječnja 2018. ukida se i tehnički pregled za potpuno nove automobile. Vlasnik takvog vozila u STP treba donijeti samo potrebnu dokumentaciju na osnovu koje se obavlja registracija, dakle Ne MORA DOVESTI I VOZILO.

JEDNA OD VELIKIH NOVINA JE da se prilikom PRVE REGISTRACIJE VOZILA U RH, kao dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila prihvaća ZAPISNIK o TP iz EU uz PRIJEVOD SUDSKOG TUMAČA. Taj se Zapisnik NE PRIHVAĆA prilikom PRODUŽENJA prometne dozvole, već isključivo prilikom prve registracije u RH. Nakon 1.1.2018. postupak registracije vozila završava u STP unosom podataka u evidenciju te ovjerom prometne dozvole i uručivanjem registarskih pločica vlasniku vozila. NOVIM PRAVILNIKOM definirano je da se NOVA PROMETNA DOZVOLA izdaje, uz sve dosadašnje razloge i ako se MIJENJA KORISNIK ILI NAJMOPRIMAC VOZILA, IME ILI PREZIME, odnosno naziv vlasnika, korisnika ili najmoprimca vozila. U slučaju zamjene prometne dozvole u STP, nakon izdavanja nove prometne dozvole, referent ju poništava bušenjem i VRAĆA VLASNIKU vozila. Navedeno vrijedi u slučaju kada se nova prometna dozvola izdaje zbog POPUNJENOSTI, OŠTEĆENJA i sl. U slučaju kada se mijenja vlasnik vozila “stara” prometna dozvola poništava se i odlaže uz predmet registracije.

JOŠ JEDNA NOVINA u radu STP je naručivanje i izdavanje registarskih pločica po izboru. Nakon što se vozilo registrira na registarsku pločicu po izboru, propisano je pravo korištenja pločice u trajanju od 5. godina. Nakon isteka prava moguće je produžiti pravo korištenja ponovnom uplatom propisane naknade.

Također sve STP neovisno o prebivalištu ili registracijskom području vlasnika vozila izdaju izvozne i pokusne pločice.

STP obavljat će i odjavu vozila. Za odjavu vozila vlasnik prilaže prometnu dozvolu, registarske pločice i osobnu iskaznicu ili putovnicu. Za odjavu vozila u vlasništvu pravne osobe, osoba koja pristupa odjavi prilaže još i punomoć pravne osobe za odjavu. Registarske pločice se prilikom odjave vozila, na zahtjev vlasnika čuvaju 90 dana, a ako ih vlasnik u propisanom roku ne preuzme, STP će ih komisijski poništiti.

JEDNA OD NOVINA u svakodnevnom poslovanju STP je IZDAVANJE POTVRDA iz evidencije MUP-a. Potvrde koje je moguće izdati u STP su UVJERENJE koje zamjenjuje prometnu dozvolu ili knjižicu vozila i UVJERENJE O VLASNIŠTVU VOZILA.OBRASCI “starih” registarskih pločica i dalje vrijede i vlasnik vozila nema obvezu zamijeniti “staru” registarsku pločicu s novom s EU obilježjima.

Jedna od VAŽNIH promjena odnosi se na kupce rabljenih automobila. Dosad su za postupak prijenosa vlasništva morali ići kod javnog bilježnika, u policiju i poreznu upravu, a od 1. 1. sljedeće godine sve će moći obavljati na jednom mjestu.

 

Prijenos vozila moći će se obavljati u svakoj stanici za tehnički pregled vozila uz predočenje prometne dozvole i kupoprodajnog ugovora, koji ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Prema novoj uredbi o tarifama, pristojba će se računati samo na temelju starosti vozila i snage motora, bez obzira na oštećenja. S druge strane, ukida se porez na prijenos vlasništva od 5 posto, a uvodi se pristojba.

VIŠE DETALJA MOŽETE POGLEDATI U NARODNIM NOVINAMA br. 108/17, članak 252.

Stanica za tehnički pregled radi svakoga dana od 7 – 19 sati, tako da će se sve moći obaviti na vrijeme. Na kraju konferencije za novinare Sanja Markolović zamolila je sve one koji koriste usluge Stanice za tehnički pregled za strpljenje i razumijevanje s obzirom da je i za djelatnike od 1.1. 2018. puno novina, odgovornost izuzetno velika, a bit će potrebno i nešto više vremena za obavljanje znatno većeg opsega posla.

 

Related Post