DANA GRADA: Puno optimizma i očekivanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 

1596 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8. prosinca 2021. – Nakon polaganja vijenaca  kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, središnji događaji obilježavanja Dana grada i blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije bile su danas svečana sveta misa koju je u župnoj crkvi prevodio biskup požeški Antun Škvorčević i svečana sjednica Gradskog vijeća  koju je otvorila  predsjednica Dinka Matijević. Uručena su gradska priznanja  i na simboličan način Grad se odužio zaslužnim građanima, udrugama, poduzetnicima, klubovima i institucijama, koji su svojim marom, zalaganjem, ugledom i rezultatima život u Novoj Gradiški učinili ljepšim, sigurnijim i perspektivnijim.

Uz gradonačelnika  Vinka Grgića i njegovog zamjenika Borislava Vidošića, te predsjednicu Gradskog vijeća Dinku Matijević, koja je otvorila sjednicu, nazočni na svečanoj sjednici su bili počasni građanin Nove Gradiške brigadni general Mladen Mikolčević, zamjenik brodsko-posavskog župana Marko Šimić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske  Antun Valić, sa  Josipom Akmačićem i Marinom Marjanovićem, načelnicima Policijske postaje Nova Gradiška i Postaje granične policije Stara Gradiška, Vitomir Žakić i Pavo Klarić općinski načelnici u Cerniku i Gornjim Bogićevcima, te brojni drugi uzvanici i gosti.

DINKA MATIJEVIĆ: Hvala svima  koji su doprinijeli da Nova Gradiška bude bolje i ljepše mjesto za život

-Slijedimo svaku vašu dobru inicijativu i zato veliko hvala Novogradiščankama i Novogradiščanima koji su doprinijeli da Nova Gradiška bude bolje i ljepše mjesto za život. Zato ćemo danas neke od vas  i nagraditi. Osjećam  potrebu se  posebno zahvaliti hrvatskim braniteljima zbog njihove nemjerljive uloge,  na hrabrosti i žrtvi u obrani našega grada… Ovo Gradsko vijeće konstituirano je u srpnju i održane su 3 sjednice. Kao i do sada nastojati ćemo donositi odluke koje teže stvaranju povoljnijih uvjeta za privlačenje investitora, poticanje razvoja gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. Stvaramo preduvjete za ostanak, tu na svom. Oporavak gospodarstva je složen proces. Zato se trebamo svi maksimalno potruditi  i ostvariti napredak i pozitivan pomak u svakom segmentu  života i povećati  standard… Vrijeme je planiranja  projekata za buduća razdoblja  i zato i će se voditi briga o pripremi projekata  u oblasti gospodarstva, poduzetništva i turizma, a time osigurati radna mjesta u realnom  sektoru…Pred nama je  još čitavo mandatno razdoblje u kome ćemo aktivno i optimistično raditi na novim projektima i poticati nove razvojne mogućnosti  kroz ulaganje novca iz europskih fondova i podršku državnih i županijskih vlasti, te  uključivanje  u vladine inicijative – kazala je, uz ostalo, Dinka Matijević,  pozdravljajući u  svoje ime i ime gradskih vijećnika  nazočne u Domu kulture.

VINKO GRGIĆ: Realizirani veliki projekti, a ni planovi nisu mali 

Sa zadovoljstvom i  optimizmom gradonačelnik Vinko Grgić govorio je brojnim  realiziranim projektima, projektima koji su u pripremi i čekaju realizaciju te projektima koji se planiraju  realizirati i  planirani su u  gradskom proračunu za 2022. godinu. 

U 2021. godini  ostati će zabilježeno da su  izgrađeni  gradski bazeni  i gradska vijećnica, a fotonaponska elektrana stavljena u pogon čime  gotovo u cijelosti grad  podmiruje svoje potrebe za električnom energijom (javna rasvjeta, gradska uprava i gradske ustanove). Ništa manje važan nije novi projekt CEKOM-a  i brojni  objekti  komunalne i društvene infrastrukture  kojima se znatno podiže životni standard.   Nastavljeni su  radovi  na uređenju  društvenog doma u Ljupini,  modernizirana Mlinarska ulica i Ulica Ive Petranovića  koja sada omogućava bolji pristup dispanzeru,  Industrijsko-obrtničkoj  i Elektro tehničkoj školi.  Aktivnosti u prostoru morale su pratiti izmjene i dopune GUP-a i prostornog plana. 

Ono što je  istaknuo  gradonačelnik su socijalna osjetljivost posebno za najmlađe i najstarije  Novogradiščane te sugrađane u  socijalnoj potrebi. Realizirano je 20 programa pomoći i isplaćeno šest milijuna kuna  za stipendije, naknade novorođenčadi, ljetovanje djece,  socijalne usluge i potpore, sport i udruge civilnog društva , što uz  potpore  obrtnicima čini 10 posto gradskog proračuna.

                        Ekologija i održivi razvoj 

-U sljedećem programskom razdoblju naglasak će biti na ekologiji i održivom razvoju –  kazao je  gradonačelnik Vinko Grgić i nabrojao  veoma značajne projekte  kao što su  sortirnica, nova deponija za komunalni otpad i  deponije za građevinski otpad,  te nabavka stroja  za sabijanje otpada, tzv.  – kompaktora. Time se rješava, kazao je, zbrinjavanje otpada  kakvo nema ni jedan grad. U tijeku je izgradnja  pročistača otpadnih voda, a  velika su očekivanja od  geotermalnih istraživanja.

Planovi u 2022. godini nisu mali. Uz izgradnju parkirališta u Ulici Karla Dieneša, za novogradiške umirovljenike  veoma je zanimljiv i značajan projekt  Doma umirovljenika u što će se  preuređenjem i adaptacijom pretvoriti sadašnja gradska vijećnica.   Veoma je značajan projekt Gradske knjižnice u prostoru bivše robne kuće,  posebno za najmlađe Novogradiščane  koji će napokon  dobiti  adekvatan prostor za dnevna okupljanja i organiziranje brojnih sadržaja. Nastavlja se s uređenjem šetnice uz Šumetlicu, sportskih terena u Prvči, priprema energetska obnova  društvenog doma i zgrade  Prekršajnog suda,  uređenje zapadnog dijela Trga kralja Tomislava.  Planira se dječje igralište na Pustari u Ljupini  dovršetak uređenja doma u Ljupini.  Jedan od većih  projekta je izgradnja dječjeg vrtića u Ulici kralja Zvonimira,  a Prvčanima je veoma zanimljiv Društveni centar.

Velika su očekivanja od sredstava iz  Fonda za otpornost i oporavak  s kojima se  planiraju realizirati projekti uređenja Ulice slavonskih graničara, Ulice Mala i Ulice baruna Trenka, prometnica i pješačkih staza, parkirališta i  rasvjete u sklopu uređenje kruga  Opće bolnice,  izgradnja studentskog kampusa, Tehnološkog inkubatora 2, Gradske tržnice i Ulice bana Ivana Mažuranića  gdje se uz  kolnik i pješake staze planiraju i biciklističke staze.  

                          Obećavajući potencijali Industrijske zone 

-Posebno smo ponosni na projekt Industrijskog parka u kojem trenutno radi 750 zaposlenika, u kojemu je u potpunosti uređena komunalna infrastruktura, a intenzivni su i razgovori s novim ulagačima. U završnoj smo fazi pregovora s partnerima iz Austrije, Njemačke i Švicarske te su u početnoj fazi razgovori s partnerima iz Kine, Češke i Poljske. Slobodno mogu reći da je Industrijski park nositelj razvoja grada. Pet godina upravljanja Gradom nas je  osnažilo i spremniji za nove izazove. Želimo pokazati da volimo ovaj grad i želimo podariti našim ljudima najbolje. Okrećemo se novim stvarima, zelenoj ekonomiji i bit ćemo lider u ovoj priči. Industrijska zona će u sljedećoj godini pokazati sav svoj potencijal, a u situaciji smo  da od Države zatražimo još  zemljišta za proširenje Industrijske zone -kazao  je gradonačelnik Vinko Grgić.

MARKO ŠIMIĆ:

Čestitajući Dan grada i  župni blagdan, zamjenik  brodsko-posavskog župana Marko Šimić  istaknuo je kao veoma značajnu suradnju Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška, naglašavajući da ona može biti i bolja. Kako je kazao zajednički cilj je  djelovati na unapređenju gospodarstva i poljoprivrede i činiti pomake nabolje kako bi se Županija i dalje razvijala kao i njene jedinice lokalne samouprave, čemu  doprinosi i vladin Projekt  Slavonije, Baranje i Srijema koji  već daje rezultate.

 

Related Post

DJEČJI TJEDAN

Autor - 05/10/2016 0
Lovru je zanimalo kada će njegovi prijatelji prestati odlaziti u druge države, a Marko zatražio da roditelji ne rade nedjeljom