Gradonačelnik Nove Gradiške Josip Vuković – godina rezultata

1225 0

Temelji drugačije politike Grada su postavljeni i mislim da su pozitivni pomaci već vidljivi – reorganizirali smo gradsku upravu i znatno smanjili troškove; uveli smo sve mjere koje smo i planirali – novi računalni sustav, gradsku riznicu, Razvojnu agenciju. Pretresli smo i sve javne tvrtke u vlasništvu Grada i kroz kvalitetni management i nadzor uveli

financijski red, stabilizirali poslovanje i okrenuli ih prema kvalitetnom razvoju. Treći bitni segment nove politike je socijalna komponenta gradskog proračuna u kojem se za najugroženije skupine građana, među kojima je veliki dio onih koji su ostali bez posla, izdvaja gotovo milijun kuna. Posebni dio skrbi predstavljaju potpore umirovljenicima s mirovinama manjim od 1500 kuna (200 kn mjesečno) za što iz proračuna izdvajamo 1,2 milijuna kuna, ili 2 posto proračuna, čime želimo ispraviti nepravdu prema tim građanima. S tim programom sam iznimno zadovoljan. Na području razvoja gospodarstva, u 2010.g izdvojili smo iz proračuna 46 posto više sredstava nego prethodna gradska uprava a za 2011. čak 78 posto. Dok se drugdje u Hrvatskoj tvornice gase i ljudi ostaju bez posla mi smo u Novoj Gradiški počeli otvarati tvornice – u Industrijskom parku Klarum gradi novu tvornicu, Martex je dobio sve dozvole i otkupio zemljište za gradnju svoje hale, Elterm je otkupio zemljište, Teding je u drugoj fazi razvoja, Plin projekt počinje izgradnju tvornice plinske opreme, počinje izgradnja dviju tvornica za proizvodnju termičkih i fotonaponskih kolektora; u Gradskoj pekari ponovno radi 22 ljudi; za novogradišku drvnu industriju riješili smo problem dobave trupaca i uskoro kreće druga pa i treća smjena, što znači aktiviranje doradne pilane, tvornice podnih obloga te tvornice masivnih ploča. Možda bi netko mogao reći kako sve to ide presporo, no trebamo znati da se nalazimo u okruženju loše ekonomske politike koja je godinama bila usmjerena na gašenje proizvodnje i bujanje javne potrošnje, a njen se problem rješavao zaduživanjem koje je u ovom trenutku sa 46 milijardi eura premašilo ukupni domaći bruto dohodak! Što se tiče Nove Gradiške, druga polovica 2009. godine, kada smo započeli mandat, bila je posvećena reorganizaciji i planiranju; 2010. je bila godina uvođenja reda a u 2011. ulazimo u realizaciju velikih projekata. Neki za naš proračun od 56 milijuna kuna kažu kako je “ambiciozan”, ali su u tom proračunu razvojne investicije veće za 78 posto! Ako želimo razvoj, prvo gospodarstva a zatim i sve ostale nadgradnje, drugog puta nema. Mi moramo grabiti puno dužim koracima, moramo imati puno veće stope razvoja da bismo uopće uhvatili priključak s razvijenijim dijelovima Hrvatske. Moramo se odmaknuti od onoga što nazivam “hrvatskim apsurdom” u kojega je naša županija potonula i godinama drži primat – nekada najrazvijenija područja u Hrvatskoj postala su najnerazvijenija. Mi našu budućnost, i budućnost Hrvatske, moramo temeljiti na potpunom preokretu dosadašnje ekonomske politike. Što prije se to u 2011. g. dogodi, a nadam se da će izbori biti što prije raspisani – prije ćemo ići prema naprijed.

 

Što se tiče gospodarstva, 2010.g. u Hrvatskoj neće u mnogo čemu biti zapisana po dobru. Još uvijek se osjeća duh recesije ali još više posljedice desetak godina loše planiranog gospodarstva – dosta je nezaposlenih, nestale su velike domaće tvrtke, obrtnici se bore s brojnim problemima… i tako u nedogled. Znali smo što će se dogoditi i zato stalno povlačimo poteze kojima želimo pomoći gospodarstvenicima. Kreditna linija Grada i banaka počela je s prvim realizacijama, pomažemo poduzetnicima i obrtnicima s određenim potporama i smanjenjem opterećenja onoliko koliko Grad to može učiniti. U Industrijskoj zoni je počela gradnja novih i proširenje postojećih tvrtki a ovaj val će biti još značajniji u 2011.g. Svakako je za pohvalu otvaranje gradske tvrtke u drvnoj industriji koja nas izvlači iz pozicije sirovinske baze za račun nekog drugog. Aktivno radimo na projektu tvornice fotonaponskih modula jer znamo da se bez razvoja modernih tehnologija naši mladi i obrazovani građani nemaju gdje vratiti. Sve ove aktivnosti trebale bi u 2011.g. znatno pomoći u gospodarskom rastu i rješavanju problema nezaposlenosti.

Milan Mateša

 

Unatoč recesiji koja se u ovoj godini osjetila u svim područjima, smatram da je najveći dio posla u društvenim djelatnostima dobro odrađen. Sva predviđena sredstva proračunskim korisnicima su plasirana a njihov rad i aktivnosti pokazali su da sve što rade ima i te kako smisla i da im ne nedostaje inovativnosti i entuzijazma. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada sve planirane manifestacije uspješno su odrađene. Iznimno smo ponosni na organizaciju 10. Državnog twirling prvenstva i 14. Državnog prvenstva u mažoret plesu koji su u Novoj Gradiški okupili više od tisuću mladih, a pohvale za organizaciju stižu nam i dalje. Tu je i 15. jubilarno Novogradiško glazbeno ljeto te brojne druge manifestacije. U ovoj godini obilježena je i 30. obljetnica prijateljstva i suradnje s Herzogenaurachom koja se nastavlja i dalje ne samo na kulturnom već i gospodarskom planu. I u 2011. godini nastavit ćemo pratiti aktivnosti udruga građana te aktivno pomagati najugroženije socijalne skupine, studente i učenike te obitelji kojima za svako novorođeno dijete pomažemo u iznosu od po 1500 kuna. U 2011. planirani su i neki novi projekti – obnova vrtića, uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta, društvenog doma u Maloj te Gradskog muzeja, kaže zamjenica gradonačelnika. (novagradiska.hr)

 

Ljepša Rakas-Vujčić

Related Post