HSS-ovci hodočastili u stogodišnje svetište Gospi Gašinačkoj

616 0

SIBINJ – Članovi Hrvatske seljačke stranke općinske

organizacije Sibinj predvođeni predsjednikom Stjepanom Kovačević, u nedjelju, 29. lipnja bili su na hodočašću u stogodišnjem svetištu Gospe Gašinačke-Grgurevići.

 

Procesija HSS-ovih hodočasnika i župljana Odvoračkihi i okolnih mjesta krenula je pješice kraj obrađenih polja po pitomim brežuljcima, a potom i kroz šumu moleći se na postajama sve do svetišta . Po dolasku u svetište, započelo je svečano euharistijsko slavlje u prekrasnom ambijentu ispod krošanja velikih stabala. Svetu misu je predvodio župnik Željko Čobaj.

Svetište Gašinac ili Draževac smješteno je u šumici jugoistočno od Ravna. Ne postoji pisani trag razloga gradnje kapelice u šumi, no usmena predaja kaže da je neki pastir iz Jerković kuće u Čelikovićima na tom mjestu čuo glas da idući dan donese sliku Majke Božje i postavi je kraj izvora. On je to i učinio, ali je u povratku vratio sliku u kuću. Sutradan kad je došao na izvor s blagom, slika je opet bila tamo. Tako se to ponavljalo nekoliko dana. Mještani su u tom događaju vidjeli poruku da se to mjesto obilježi pa su odlučili sagraditi kapelicu . Po drugom tumačenju seoski momci išli su po noći s prela i opazili svjetlo u pravcu Draževca koje se ne gasi. To je protumačeno svetom porukom da se to mjesto označi. Čuvši za događaj, mnogi su dolazili u šumu moliti se Gospi i tu su osjećali mir, stoga su molili župnika da u čast Gospi izgradi kapelicu. 1910. godine u čast Majke Božje Lurdske vjernici su pokraj izvora podigli kapelicu s kipom Bogorodice koju je župnik Ernest Jung posvetio i od tada se proslavlja Gospa Gašinačka.

 

Po završetku svete mise hodočasnici su se napili vode sa izvora o kojoj pobožni puk priča da je čudotvorna, i pješice su se ponovno zaputili u Grgureviće. (A.Stjepić)

Related Post