Modna konfekcija Nova

804 0

NOVA GRADIŠKA, 2. prosinac 2011. – Tko se još sjeća Modne konfekcije NOVA? Vjerojatno bivši radnici koji se već godinama nadaju da će do zaključenja stečajnog postupka, koji traje godinama, uspjeti namiriti svoja preostala potraživanja.

Nade da će ponovo za šivaće strojeve i glačala su izgubili.

Osim radnika, koji su se uzalud nadali ponovnom pokretanju proizvodnje i povratku na posao, za Novu znaju i ostali vjerovnici, koji isto tako žele namiriti svoja potraživanja. Prvi će se namiriti vjerovnici koji imaju na zgradi s dvorištem u Gajevoj 7 upisano razlučno pravo. To su Kreditna banka d.d. Zagreb i država, odnosno Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Ministarstvo financija. Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu trebalo je dvije godine da oglasi prodaju te nekretnine, koju nitko nije htio kupiti u paketu s 30 radnika i obvezom nastavka proizvodnje, što je bio uvjet prodaje.

 

Nitko nije htio radnike

 

Kako kaže Mato Stanković, pravnik u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, nije bilo kupca će ponovno pokrenuti proizvodnju i zadržati 30 radnika najmanje tri godine. U Novoj se vjerojatno više neće čuti buka šivaćih strojeva, jer kako naglašava Stanković, nema uvjeta za ponovno pokretanje proizvodnje pa će novi vlasnik, kada se zgrada proda, prostor sigurno prenamijeniti.

Trgovački sud zakazao je prvu javnu dražbu 9. prosinca ove godine, a poslovni objekt i dvorište nude se po cijeni od 1.358.641,81 kunu. Zanimljivo je napomenuti da na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pravo prvokupa imaju RH, Županija brodsko-posavska i Grad Nova Gradiška. To konkretno znači da oni imaju prednost pred najpovoljnijim ponuditeljem ako odmah po zaključenju dražbe izjave da nekretninu kupuju uz iste uvjete.

 

Radnici dobro prošli

 

Modna konfekcija NOVA će kada završi stečaj, bez obzira kad to bilo, završiti u ropotarnici tvrtki i poduzeća novogradiškog gospodarstva ( bivša općina Nova Gradiška) koje je nekada zapošljavalo i do 11 tisuća radnika.

Bivši radnici NOVE su, čini se, namirili ono što su mogli namiriti. Imaju doduše potraživanja od oko 1,5 milijuna kuna i hipoteku nad starim šivaćim strojevima koje sada nitko neće kupiti, a za koje su se izborili u vrijeme kada se mislilo da tekstilna industrije u ovoj državi nešto znači, a šivaći strojevi koje su imali nešto vrijede. Radnici su dobili otpremnine i Mato Stanković smatra da su u ovom stečaju i dobro prošli.

 

Savjesna država otjerala NOVU u stečaj

 

Prisjetimo se da zaposlenici Nove nisu 2005. godine bili za pokretanje stečajnog postupka. Bez obzira na potraživanja za neisplaćene plaće, koja su dijelom imali još i iz bivše tvrtke Yukon, bilo im je u interesu, kako je tada izjavila Danijela Ivinović, da nastave raditi. Očekivali su im da će im država pomoći. Umjesto pomoći, kao jedan od vjerovnika, zatražila je pokretanje stečajnog postupka, a radnici su morali pokrenuti tužbu da bi zaštitili svoja potraživanja. Dobili su parnicu, strojeve i sitnu opremu.. Iz današnje perspektive bio je to uzaludan trud.

Related Post

INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA

Autor - 27/05/2014 0
Realizacijom dvije velike investicije ove godine, Atlantic Grupe u tvornicu za proizvodnju energetskih pločica i tvrtke Klimaoprema u tvornicu za…