OSNOVNA ŠKOLA „MATIJA GUBEC“ CERNIK

1555 0

Učitelji Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik Ivan Galić i Ksenija Savi te učenice osmog razreda Ines živković i Barbara Dukanović sudjelovali su u radu trećeg sastanka projektnog tima međunarodnog projekta

TODAY’S SEEDS ARE TOMORROW’S FORESTS financiranog iz pretpristupnih fondova Europske Unije u okviru Comeniusa, dijela Programa za cjeloživotno učenje posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Autor: Ivan Galić, prof.

 

U razdoblju od 18. do 24. ožujka u engleskom je gradiću Cockermouthu koji se nalazi na području Nacionalnog parka Lake District u blizini škotske granice održan treći sastanak projektnog tima za provedbu međunarodnog Comenius projekta TODAY’S SEEDS ARE TOMORROW’S FORESTS (Danas sjeme, sutra šuma). U radu je sudjelovalo 20 učitelja i 23 učenika iz 9 partnerskih zemalja. Osnovnu školu „Matija Gubec“ Cernik predstavljali su dvije učenice koje sudjeluju u radu projektnog tima od samog početka; Ines živković i Barbara Dukanović te dvoje učitelja; vjeroučiteljica Ksenija Savi i prof. hrvatskog jezika Ivan Galić, koordinator projekta za Osnovnu školu „Matija Gubec“ Cernik.

 

Nakon povratka iz Španjolske projektni je tim imao mjesec dana vremena za pripremu aktivnosti koje su bile predstavljene na trećem sastanku. Povodom uskršnjih blagdana sve su partnerske ustanove razmijenile prigodne suvenire – tipične predmete koji simboliziraju način slavljenja Uskrsa u svakoj pojedinoj partnerskoj zemlji. Učenici su pripremili prezentaciju o šumskom blagu i načinu gospodarenja istim u prošlosti, sadašnjosti te nacionalne strategije za budućnost razvoja šumskog pokrivača, zatim prezentaciju hrvatskih uskršnjih običaja te malu školu hrvatskog jezika za male Engleze. Valja napomenuti kako je rumunjski tim na ovom sastanku predstavio zajedničku internetsku stranicu (http://seedsforforests.ro/) na kojoj možete saznati sve informacije vezane uz projekt.

U ponedjeljak 18. ožujka četveročlana se ekipa zaputila na podulje putovanje u englesku pokrajinu Cumbriu, u Cockermouth, simpatični gradić 450 km sjeverno od Londona. Naši domaćini iz škole Cockermouth School koju pohađa 1500 učenika u 5 dana programa organizirali su nam niz aktivnosti vezanih uz projekt. Naši su učenici održali prezentaciju o tradiciji i običajima proslave uskršnjih blagdana u hrvatskim krajevima. Osim radnog dijela i ovaj je sastanak imao i svoj terenski dio na kojem su učenici i učitelji iz svake zemlje partnera posadili po jedno mlado stablo u vrt škole domaćina koji će im ostati kao trajni podsjetnik na sastanak.

U neformalnom dijelu programa naši domaćini su organizirali turistički obilazak Nacionalnog parka Lake District koji godišnje obiđe 15 milijuna posjetitelja, zatim posjet šumi u kojoj smo na licu mjesta naučili ponešto o engleskom načinu gospodarenja šumom od čega nas je najviše fascinirala činjenica kako za jedno posječeno stablo po zakonu moraju posaditi 20 mladih stabala.

 

Po povratku je naša mala ekspedicija provela i dva dana u Londonu u kojem smo obišli poznate turističke atrakcije najvećeg europskog grada.

 

Na kraju nam valja zahvaliti našim engleskim prijateljima na toplom dočeku te najaviti novi susrest u Cerniku od 14. do 19. svibnja na čijem planiranju naš projektni tim užurbano radi kako bismo se pokazali dobrim domaćinima.

 

Koordinator projekta: Ivan Galić, prof.

Related Post

Božićni koncert

Autor - 09/01/2012 0
CERNIK/STRMAC – Prvi božićni koncert u bolnice „Sveti Rafael”, koji je 6. siječnja 2012. godine održalo HPD „Tomislav“ iz Cernika,…

OPĆINA CERNIK

Autor - 16/10/2016 0
CERNIK, 14. listopada 2016. – Razloga za zadovoljstvo imaju svi stanovnici Općine Cernik. Kako kaže općinski načelnik Nikola Jugović, napokon…