UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

1193 0

Nova Gradiška, 03. listopada 2013. godine – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od lipnja provodi projekt stručnog osposobljavanja mladih ”Europe for all”, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa ”Mladi na djelu”,

za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Projekt ”Europa svima” je osmodnevno stručno osposobljavanje (training course) namijenjeno osobama koje su aktivne u radu s mladima (djelatnici raznih Udruga, volonteri, itd.), a provest će se u našem gradu.

 

Dosada smo proveli pripremne aktivnosti, te u suradnji s partnerima odabrali sudionike treninga koji dolaze iz 10 europskih zemalja- uključujući Hrvatsku- : Italije, Rumunjske, Španjolske, Slovačke, Turske, Grčke, Latvije, Poljske i Malte. Sudionicima smo organizirali smještaj, te mjesto održavanja projektnih aktivnosti – restoran s prenoćištem ‘Slavonski Biser’. Također napominjemo kako je trenerica na ovom projektu, Maja Katinić, ovlašteni trener Nacionalne Agencije.

Programska pravila nalažu da je uz financiranje projekta od strane EU potrebno i sufinanciranje, tako da smo uz pomoć Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske zatvorili financijsku konstrukciju projekta.

Sutra, 04.10., krećemo sa provođenjem projektnih aktivnosti, te će u večernjim satima uslijediti neformalno otvorenje projekta uz dobrodošlicu sudionicima, dok će 05.10. biti službeno otvorenje projekta i započet će radionice koje će trajati do 12.10. Projekt je bogat sadržajima, tako da će uz predavanja po principu neformalnog učenja, sudionici imati priliku upoznati prirodno, te kulturno-povijesno bogatstvo Slavonije, kroz radionicu ”Istraži Slavoniju” tijekom koje ćemo posjetiti Slavonski Brod, gdje ćemo organizirati turističko i obrazovno razgledavanje Tvrđave, te eko-etno selo Stara Kapela. Kako je tema ovog projekta ‘europsko građanstvo’ kao koncept koji tek treba istražiti, te demokracija, projektom je predviđen prijem u Gradskoj Vijećnici, koji će se održati 09.10., te će sudionike ispred Grada Nova Gradiška pozdraviti zamjenica gradonačelnika mr. sc. Ljiljana Lukačević.

 

Kako je 2013. godina proglašena Europskom godinom građana, ovim treningom želimo razmotriti pojam europskog građanstva kroz istraživanje vrijednosti, identiteta i percepcije, te također pružiti mogućnosti, vještine i znanja sudionicima da sami vode uspješne projekte unutar novog programa Europske Komisije za mlade, Erasmus +, čija će provedba započeti 2014.

 

Kako bi se postigli projektni ciljevi, trening je osmišljen kao spoj radionica, tribina, predavanja, grupnog rada, simulacija i vježbi povezanih s europskim građanstvom. Najvažniji fokus će biti građanstvo, europska integracija, rad s mladima, sudjelovanje mladih i demokracija.

 

 Također, sudionici ovog projekta bit će radnici s mladima, vođe mladih i multiplikatori koji su spremni podržati razvoj nevladinih organizacija koje rade s mladima u Europi proširenjem znanja i sposobnosti za integraciju Europskog građanstva unutar projekata za mlade.

 

Nikolina Jureković

Odnosi s javnošću

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Related Post

HRTVATSKI RATNI VETERANI

Autor - 22/02/2016 0
SLUNJ – U prvom tjednu nakon izborne skupštine udruge Hrvatski ratni veterani i prihvaćanja novog ustroja udruge, u Slunju su…