ŽUPANIJA – Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

606 0

29. ožujak 2012. – Na poziv veleposlanika Republike Hrvatske

u Republici Poljskoj Ivana Del Vecchia, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa zamjenikom župana Davorom Vlaovićem posjetilo je gradove Varšavu i Elk gdje su se susreli s dužnosnicima i predstavnicima spomenutih gradova.

Kako upravo Mazovjetska regija, u kojoj se nalazi i Varšava, ima velika iskustva u privlačenju sredstava iz EU fondova (od 2000 godine privukli su sredstva u iznosu od preko 2 milijarde eura)izaslanstvo BPŽ bilo je na sastanku s Maciejom Filijakovskim, direktorom odjela za EU fondove grada Varšave koji je u svom izlaganju pojasnio kako je njihova “tajna” u ulaganju u ljudske kadrove, odnosno stvaranje dobro plaćenih i visokoeduciranih kadrova što također financiraju kroz tzv. soft mjere predpristupnih fondova Europske unije. Kroz njegovo izlaganje moglo se saznali kako Europska unija sve više potiče razvoj sela, pa su i svoja ulaganja koncentrirali u pojedinačna mjesta koja za to imaju preduvjete, svojevrsne regijske centre, kroz čiji se razvoj potiče i razvoj regije u cjelini. Pri tome se iznimno vodi briga da se ulaganja koncentriraju u samoodržive objekte koji nakon izgradnje ne iziskuju velika sredstva za održavanje.

 

Izaslanstvo BPŽ, nakon toga se susrelo s predstavnicima Mazovjetke regije koji su u nekoliko iscrpnih prezentacija predstavili ekonomsku sliku regije koja ima 680000 registriranih gospodarstvenika. Zahvaljujući internetskoj bazi svih gospodarstvenika poslovna suradnja je uvelike olakšana. Zahvaljujući agenciji koja u savjetodavnom smislu pomaže stranim investitorima kao i domaćim gospodarstvenicima, gospodarstvo ove regije koje počiva na greenfield i brownfield investicijama, vrlo se brzo razvija.

 

Zadnjeg dana posjeta županijsko izaslanstvo susrelo se s gradonačelnikom grada Elka Tomaszom Andrukiewiczem i njegovim suradnicima. Ovaj grad udaljen četiri sata vožnje od Varšave i s populacijom od oko 50 000 stanovnika primjer je pravog europskog grada, jer su gotovo sve projekte od revitalizacije grada, razvoja infrastrukture i društvenog značaja uspjeli realizirati fondovima Europske unije. U gradu Elku čak je 37 000 stanovnika radno sposobno a nezaposlenost je oko 12%. Od 2007 – 2012 godine preko fondova EU uspjeli su realizirati čak 41 investicijski i 14 neinvesticijskih projekata.

 

Osim mogućnosti otvaranja potencijalne gospodarske suradnje Brodsko-posavske županije i Republike Poljske, dogovorena je i suradnja na kulturnom planu, kada će na slijedećem festivalu folklornih skupina za djecu i mlade u Elku nastupiti i predstavnici iz naše županije, tijekom kojeg će biti predstavljeni i hrvatski proizvodi.

Related Post