VINKOVAČKE JESENI 2016.

1227 0

VINKOVCI – Od 1970. godine u sklopu manifestacije Vinkovačke jeseni, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji u kulturno-umjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava, najčešće, vrlo bogatu baštinu svoga mjesta.

Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena.

 

Male vinkovačke jeseni, kako se zove ova dvodnevna manifestacija malih folkloraša, održavaju se u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna, najveća su ovakva manifestacija i po svemu su nalik onim „velikim“ Vinkovačkim jesenima jer i dječje folklorne skupine nastupaju na pozornici u Glavnom šatoru, a kao i stariji folkloraši, svi sudionici će odjeveni u svečane narodne nošnje svoga mjesta prodefilirati u nedjeljno prijepodne vinkovačkim ulicama – sve je kao i u „velikom“ mimohodu samo što su ovdje mali folkloraši, male narodne nošnje, mali konjanici i zaprežna kola, male mažoretkinje, male snaše koje pocikuju kao i one starije i mali Šokci s kicoški nakrivljenom šokačkom kapom koji se ugledaju na svoga dadu i didu. Dario Grčić, voditelj organizacije Dječjih vinkovačkih jeseni podsjeća kako je ova dječja manifestacija zadnjih 12-13 godina na puno višoj organizacijskoj i umjetničkoj razini, a kao osobitu vrijednost ističe kako su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni, jer većina njih će nastaviti rad u starijim skupinama. Na 51. Vinkovačkim jesenima, na Folklornim večerima, Međunarodnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, svečanom Mimohodu svih sudionika, završnom Velikom kolu i drugim priredbama, nastupit će mnogi folkloraši koji su počeli u dječjim skupinama i ranije nastupali na Dječjim vinkovačkim jesenima.

„Ove godine će u mimohodu nastupiti više od 50 dječjih folklornih skupina s preko 2.500 sudionika, a po prvi put predstavit će se i dječja folklorna skupina iz neke od zemalja Europske unije. Bit će to mali folkloraši iz Poljske koji će nastupiti u petak, 9. rujna, u 18 sati u Glavnom šatoru, prije svečanosti otvaranja Folklornih večeri kao najava Dječjih vinkovačkih jeseni, ali i u subotu i nedjelju kao gosti Međužupanijske smotre. Sudjelovat će i folkloraši iz HKUD-a „Stari hrast“ iz Novog Travnika u BiH. U subotu, od 17.30 do 19.30 sati je prvi dio Međužupanijske smotre folklora dječjih skupina kada će nastupiti 12 do 14 skupina, a u nedjelju u 10 sati kreće mimohod dječjih folklornih skupina koji kreće ispred PIK-ove zgrade na uglu Zvonimirove i Dalmatinčeve, te prolazi pješačkom zonom, Dugom, Genscherovom i kroz Slavonski sokak do Trga Vinkovačkih jeseni u Glavni šator gdje je drugi dio Međužupanijske smotre. U Mimohodu će biti 24 skupine, sudionika Međužupanijske smotre i 27 malih folklornih skupina iz naše županije. Ponosni smo što su Dječje vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina. Iz ove su priredbe potekle županijske smotre, krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina“ – kaže Dario Grčić dodajući kako su KUD-ovi iz Generalskog Stola i Strizivojne pozvani kao pobjednici prošlogodišnje Državne smotre dječjih folklornih skupina održane u Kutini.

 

Na kraju recimo kako će Vukovarsko-srijemsku županiju, na Međužupanijskoj smotri dječjih folklornih skupina, predstavljati mali folkloraši KUD-a „Šokadija“ iz Starih Mikanovaca.

Related Post