ZASLUŽIO JE

2111 0

NOVA GRADIŠKA, 19. kolovoz 2012. – Postavljanje biste dr. Maksimilijanu Benkoviću ispred zgrade Doma zdravlja ideja je i inicijativa dr. Dragoljuba Kocića. Dr. Kocić smatra da se radi o čovjeku koji je brojnim i raznovrsnim

dugogodišnjim aktivnostima, većini Novogradiščana nepoznatim, sigurno zadužio Novu Gradišku. Smatra da je danas dr. Maksimilijnan Benković neopravdano zaboravljen. Pita se što su učinili zdravstvena služba i grad? Kaže da nisu učinili ništa, osim što je jedna ulica nazvana njegovim imenom.

 

Na ovu inicijativu ponukao ga je razgovor s umirovljenim profesorom Mladenom Vidakovićem na čiji upit novogradiški gimnazijalci nisu znali gotovo ništa o životu i radu dr. Benkovića. Na pitanje tko je bio Maksimilijan Benković odgovarali su: političar, sportaš, sudionik Domovinskog rata.

 

Dr. Maksimilijan Benković rođen je 10. rujna 1890. godine u Cerniku, a umro je 23. lipnja 1938. godine u Zagrebu. Dr. Kocić navodi što je sve radio i zašto smatra da ga se treba sjetiti i izvući iz zaborava.

Dr. med. Maksimilijan Benković – Maksa bio je narodni liječnik i prosvjetitelj, književnik, esejist i putopisac, časnik, humanist i hrvatski rodoljub, kolega, dosljedni borac za ljudska i liječnička prava, društveni djelatnik na mnogim poljima, pravi Slavonac i zaljubljenik u svoj zavičaj, entuzijast u svom radu, organizator, učitelj naroda o zdravlju, predavač zdravstvenog odgoja i zdravstvene kulture.

Bio je član Hrvatskog liječničkog zbora od 1925. godine , pisac brojnih članaka u glasilima Zbora i član njegovog odbora.

Osnivač je i prvi ravnatelj Doma narodnog zdravlja u Novoj Gradiški (među prvima u ondašnjoj državi), školske poliklinike i očne ambulante. Terenski je liječnik za suzbijanje brojnih epidemija (tuberkuloze, malarije, trahoma, kolere i tifusa), osnivač antituberkuloznog dispanzera i ravnatelj u izgradnji Bolnice za plućne bolesti na Strmcu 1926. godine. Izgradio je prvo javno kupalište u Novoj Gradiški, kao i brojne javne higijenske arteške bunare.

 

Osnivač je i predsjednik Hrvatskog društva „Graničar“, predsjednik Gradskog odbora HSS-a, starješina i predsjednik Hrvatskog sokola. Član je i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ za pomoć siromašnim talentiranim učenicima i studentima. Bio je žrtva političke diktature. Iako proganjan od režima nikad nije odustajao od stavova za koje se borio.

Organizirao je 1925. godine proslavu tisuću godina hrvatske državnosti. Bio je prijatelj, sljedbenik i suradnik dr. Andrije Štampara.

 

Dr. Dragoljub Kocić se čudi zašto, skoro 75. godina od smrti, Maksimilijan Bernković nije dobio spomenik u Novoj Gradiški. Očekuje potporu za realizaciju svoje ideje od zdravstvenih djelatnika i institucija, građana i poduzetnika u nadi da će se uspjeti prikupiti novac potreban za izradu i postavljanje biste dr. Maksimilijanu Benkoviću. O realizaciji ove ideje ćemo izvještavati.

Related Post

GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO

Autor - 27/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 27. studeni 2014. – Na jučerašnjoj sjednici Gradsko vijeće je donijelo odluku o ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja.