GRADSKA KNJIŽNICA: Predstavljen roman “Drugi peron, četvrti kolosijek” Mirele Španjol-Marković

1559 0

NOVA GRADIŠKA – “Drugi peron, četvrti kolosijek” naslov je romana Mirele Španjol Marković, njezina prvijenca kojim je zakoračila u književnost, a predstavljen je u prostoru The corner puba u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška i uz svesrdnu pomoć Marijane Bošnjak.

Izuzteno velik broj posjetitelja, Mirelinih prijatelja iz školskih dana, rodnog kraja, svih onih koji ju ne poznaju, ali su poklonici književnih susreta okupili su se željni kvalitetno i sadržajno provesti večer toga 30. svibnja.

U ime organizatora riječi je dobrodošlice uputila prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, upoznala ukratko sa životom i radom autorice te, među ostalim, istaknula kako nakon pročitane knjige doista ne zna što reći, osim da je posebna i preporučuje ju za čitanje, plakanje, proživljavanje i za izlječenje.

U ime Grada Nova Gradiška dobrodošlicu je svima poželio i gradonačelnik Vinko Grgić, a slijedećim se riječima obratio autorici: “Draga Mirela dobro došla kući u svoj, u naš mali, ali lijepi grad, koji svakim danom pokušava biti što bolji i kvalitetnije mjesto življenja. Doista se trudimo donijeti neke nove priče vezane za umjetnost, sport, znanost za sve ono što je zapravo prednost naše civilizacije. Jedna od tih vrijednosti koju želimo utkati u naš grad je također povratak naših ljudi, barem na trenutak, kao što će i ovaj susret biti. Želim da ovaj trenutak bude što duži, da što više uživate u njemu i da uvijek dođete u svoj grad gdje ste uvijek dobrodošli. Hvala vam što i na vašim referencama i vašoj autobiografiji uvijek spominjete i Novu Gradišku i mi se time jako ponosimo. Mali smo, ali želimo promovirati naše ljude na koje smo doista ponosni.”

Roman “Drugi peron, četvrti kolosijek” je izuzetno višeslojan i dotiče se tema: Slavonija 80-tih- Slavonija danas; alkoholizam, politička problematika naših prostora, sukob partije i Crkve, hladnoća starijih generacija, smrt majke, duševne bolesti, depresija, preljubi, okrutnost prema životinjama, zabranjene ljubavi, neostvareni snovi, vječito nezadovoljstvo naših ljudi, okrivljavanje drugih, problemi “miješanih” brakova. Vrlo je dirljiv i dojmljiv, roman o Slavoniji u proteklih pola stoljeća, o onome što nas je odredilo, od čega smo pobjegli i čemu se vraćamo.

Uz autoricu, roman su predstavili nakladnica i vlasnica izdavačke kuće “Beletra” Sandra Pocrnić Mlakar, prof. Ivan Slišurić, književnik , te Adela Franceković, urednica i voditeljica “Škole opraštanja i sretnih veza”, a isječke iz romana interpretirala je prof. Vjekoslava Bagarić, Mirelina razrednica iz gimnazijskih dana. Književnu večer moderirala je Silvija Podoljak, direktorica TZ grada Požega.

Roman “Drugi peron”, četvrti kolosijek” autorica je počela pisati prije 22 godine, a kako je istaknula, na neki je način prema njemu bila maćeha. – Prije 10 godina sam ga ponovno našla u ladici i dvoumila sam se što s njim učiniti. Vidjet ćete u njemu veliku razliku u načinu pisanja upravo zbog ovog vremenskog razdoblja u kojemu je nastajao. Dijelom je autobiografski, a poslije sam se počela igrati s likovima. Inspirirao me je život i vlakovi. Došao je u ruke izdavačici i moga priručnika za retoriku “Moć uvjeravanja” i Sandra je rekla:” Ovaj roman trese, treba ga izdati!” Odlučila sam ga baciti u svijet. Riješila sam ga se i predan je vama. Ja sam ga “rodila” i neka sada ide svojim putem! Željela bih da ovo djelo pomogne ljudima da se prepoznaju u nekim temama i traumama, ali i veseljima koje smo proživjeli zajedno kao generacija. Htjela sam oteti zaboravu jedno vrijeme svoje generacije, vrijeme i moje mladosti koje ja sada ne mogu zaboraviti. Voljela bih da taj roman dotakne sve te ljude, ali i druge generacije i našu djecu kada budu čitala da vide da smo i mi živjeli jedno prekrasno vrijeme što se tiče glazbe, otvorenosti našeg društva, iako se već naslućivao taj cijeli raspad bivše države. Htjela bih da ovaj roman bude putokaz ljudima o životu i opraštanju- rekla je, među ostalim Mirela Španjol-Marković.

Na pitanje zašto je vjerovala u roman, Sandra Pocrnić-Mlakar, nakladnica odgovorila je slijedeće: “Radeći u velikoj izdavačkoj kući bili smo zasuti knjigama stranih autora, a kada sam dobila Mirelin roman u ruke osjetila sam tu jednu svježinu našega rukopisa, naše priče koja se bavi nama. Uvijek ponavljam: Naši autori afirmiraju našu pamet, a to je pravilo koje smo često zaboravljali u našoj hiperprodukciji i tempu kojim moramo hraniti kao izdavači te goleme sustave pa posežemo za stranim izdanjima koja se “voze” na stranim novcima. Zaboravljamo svoju priču- zašto smo mi tu, što mi zapravo trebamo, koje poslove mi trebamo obaviti tu gdje jesmo. Mirelin roman me podsjetio na sve to. Bila je to jedna naša priča, iz našeg kraja s ljudima koji su oko nas, djetinjstvo na selu koje valjda pamti svaki drugi od nas s tim okusima, mirisima, bojama, sjećanjima na Božiće, obiteljske rituale. Istovremeno ovaj roman nije folklorni, ovo je jedna urbana, gradska Slavonija, koja uči, koja napreduje, koja osvaja svijet ! Glavna junakinja ove knjige je osvojila Katedru u SAD-u, sa svojim kolegom raspravlja o tome što se u Hrvatskoj dogodilo 90-ih godina i time nam daje jednu drugu perspektivu ove naše ovdašnje situacije. Cijelo vrijeme vidimo događaje koji se ovdje odvijaju i promatramo ih iz drugog ugla, kako nas vidi svijet. Sve nam je to Mirela Španjol-Marković omogućila ovom knjigom koja je vrlo složena, zahvaća veliko vremensko razdoblje i prostorno ( od Slavonije do SAD-a), a istovremeno ima jednu pripovjedačku kontrolu kojom mi pratimo kristalno jasnu priču od početka do kraja.”

Opraštanje je jedna od tema ovoga romana i to jako važna za svakog čovjeka. Možemo pobjeći i u najudaljeniji kutak svijeta, ali sve što u sebi nosimo ide s nama .

-Riješenje je uvijek u nama, u tome da prihvatimo stvari kakve jesu ne fatalistički. I junakinja ovoga romana otišla je jako daleko da bi pronašla to rješenje. Odgovore na mnoga pitanja jest našla, ali na jedno – tko smo i što nas je oblikovalo- nije. I zbog toga je ovaj roman dojmljiv, a svi vi koji ćete ga čitati pronaći ćete se u mnogim stvarima, naći ćete i odgovore za sebe ili smoći hrabrosti da si pitanja postavite- rekla je, među ostalim Adela Franceković.

-Slavonija uvijek živi u nama i ne možemo pobjeći od sebe, od svojih obitelji i pomiriti se sa sobom, ako to ne shvatimo i prihvatimo. Time što sam objavila roman oprostila sam i sebi i svima koji u ovom romanu žive, jer da nisam, roman ne bih niti objavila- zaključila je Mirela Španjol Marković.

Ukratko o autorici

Mirela Španjol Marković rođena je u Novoj Gradiški 1965. godine. Završila je studij germanistike i fonetike u zagrebu 80-ih godina, a nakon toga boravila je na Fakultetu nove filologije u Tübingenu, smjer retorika, kao gost-docent.Vodeća je hrvatska poslovna konzultantica, direktorica je i vlasnica tvrtke “Ciceron komunikacije”, specijalizirane za treninge iz područja retorike, komunikacije te vođenja i upravljanja. Autorica je prvog hrvatskog priručnika za retoriku “Moć uvjeravanja”, bestselera koja je prodana u više o 8000 primjeraka. Od 2012. je certificirani life i business coach. Dobitnica je nagrade GrandPrix hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos struci 2017. godine. Među prvim je blogerima u Hrvatskoj-već 11 godina piše blogove o komunikaciji pod nazivom “Retoričke priče”.U ožujku 2018. u Večernjem listu u konkurenciji za Nagradu Ranko Marinković objavljena je njezina kratka priča “Najbolji student”. Roman “Drugi peron, četvrti kolosijek” njezin je prvi iskorak u književnost, a odražava njezinu potrebu za umjetničkim izrazom.U slobodno vrijeme bavi se glumom i glumačkim tehnikama, a za sebe kaže da je po vokaciji vječna učiteljica i vječita učenica. Udata je, ima dva sina. Živi i radi u Zagrebu i regiji.

Related Post