PETROVOSELCI PROSLAVILI

690 0

STARO PETROVO SELO – Iako je zaštitnik župe u Starom Petrovom Selu sveti Antun padovanski, vjernici ove župe svečano slave i „zimsko Antunovo“ – svetog Antuna, opata i pustinjaka. Tako je bilo i u subotu, 17. siječnja.

U župnoj crkvi bile su tri svete mise: u 8, 11. i 17. sati. Svečanu u 11.00 sati slavio je vlč Odilon Gbenoukpo Singbo, rodom iz Benina, a župni je vikar u župi sv Marka Križevčanina u Zagrebu. Jednom je s grupom bogoslova već bio u župi Staro Petrovo Selo, pa mu ovo nije prvi susret sa Slavoncima.

 

žU obraćanju vjernicima i kasnije u homiliji, predvoditelj slavljapodsjetio je na evanđelje dotičnog dana o bogatom mladiću, pa potaknuo nazočne na razmišljanje o tome kako mogu ući u život i u zajedništvo s Bogom, držeći zapovijedi. Treba slijediti Isusa Krista, vječnu Očevu Riječ, pazeći na svoje riječi, koje često čovjeka mogu uzdići, ali i omalovažiti i upropastiti. Pozvao je na ljubav prema bližnjemu i na prevladavanje vlastite sebičnosti. Od nas se danas ne traži, rekao je, ne prodati sve, ako želimo biti savršeni i otići u pustinju, kao sveti Antun, nego težiti k savršenosti ondje gdje nas je Bog stavio: u obiteljsko okruženje, gdje u ozračju odgoja djece i brige o starijima, iskazujemo svoju ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Uz slavitelja misnog slavlja, vlč Odilona, kod euharistijskog stola bili su dekan Novokapelačkog dekanata, vlč Goran Mitrović, zatim đakon iz Starog Petrovog Sela, Ljubiša Krmar, potom svećenici rodom iz ove župe – Josip Homjak i Tomo Mrnjec, uz svećenike Novokapelačkog dekanata: Zdravka Radoša, župnika u Oriovcu, Peju Oršolića, župnika u Brodskom Stupniku, Miju Lasovića, župnika u Slavonskom Kobašu, dok su ostali svećenici bili vjernicima na raspolaganju za svetu ispovijed.Na kraju misnog slavlja, svima je zahvalio staropetrovoselski župnik i arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije, mons Antun Prpić. Tijekom dana, u crkvi je bio izložen kip svetog Antuna opata i pustinjaka, pred kojim vjernici tradicionalno mole prije i poslije svetih misa.

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

 

 

Related Post

ŽUPNI BLAGDAN

Autor - 09/12/2013 0
Biskup Antun Škvorčević je čestitao župljanima svetkovinu svete Zaštitnice a gradonačelniku i svim građanima Dan grada

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 14/01/2015 0
POŽEGA, 14. siječanj 2015. – Caritas Požeške biskupije pokrenuo je akciju pod nazivom „Kruh naš svagdanji“ kako bi pomogao siromašnim…